17. - 19. listopada 2017 Warszawa
V Festiwal Filmowy EMIGRA 2017

Program - EMiGRA 2016

Program Festiwalu Filmów Emigracyjnych

EMIGRA 2016

4–6 listopada 2016 – Warszawa

KINO KULTURA Krakowskie Przedmieście 21/23

4 listopada 2016

piątek – 18.30–22.00 otwarcie festiwalu (zaproszenia)

Ojcu – reż. Liliana Komorowska i Diana Skaya – Kanada/Ukraina/Polska 2015, 25 min – PREMIERA

• goście specjalni Liliana Komorowska i Diana Skaya – Kanada

Piano – reż. Vita Maria Drygas – Polska/Litwa/Ukraina 2014, 41 min

• gość specjalny Vita Maria Drygas – Polska/Litwa

5 listopada 2016

sobota – 11.00–22.00 Sala Rejs

EMIGRA – FABUŁA

11.00–12.45 – Kosmos reż. Andrzej Żuławski – Francja/Portugalia 2015, 103 min

EMIGRA – HISTORIA we współpracy z Muzeum Historii Polski

12.55–13.45 – Tak daleko, tak blisko reż. Anna Kuśmierczyk – MHP Polska 2014, 47 min

• gość specjalny – Anna Kuśmierczyk

MY na 4 kontynentach

14.15–14.40 – Dzieci Isfahanu reż. Artur Witoszek, MHP Polska 2012, 14 min

Iran – druga ojczyzna reż. Monika Antkiewicz, Polska 2015, 10 min

• gość specjalny – Monika Antkiewicz

OSOBISTOŚCI – OSOBLIWOŚCI

15.10–16.00 – Radviliada reż. Ramune Rakauskaite, Litwa 2015, 45 min

• gość specjalny Maciej Radziwiłł

16.30–17.40 – Aktorka reż. Kinga Dębska, Maria Konwicka – USA/Polska 2015, 71 min

EMIGRA – MUZA

17.50–18.50 Komeda – Ścieżki życia reż. Claudia Buthenhoff-Duffy – Polska/Niemcy/Szwajcaria/Finlandia 2010, 52 min

EMIGRA pokaz specjalny (obowiązują zaproszenia)

19.00–21.30 – Wołyń reż. Wojciech Smarzowski – Polska 2015, 150 min

• gość specjalny – Zacharjasz Muszyński – Ukraina

6 listopada 2016

niedziela – 11.00–17.00 Sala Rejs

OSOBISTOŚCI – OSOBLIWOŚCI

11.00–11.30 – Ida i Irena reż. Piotr Morawski – Polska/Izrael 2016, 28 min PREMIERA

EMIGRA – ANIMA

11.40–12.55 – Krakowiaczek ci ja reż. Tomasz Magierski – Polska/Australia 2011, 76 min

EMIGRA – POWROTY

13.05–13.20 – Powrót statku M/S Batory – realizacja Marian Marzyński – WFDiF Polska, 15 min

OSOBISTOŚCI – OSOBLIWOŚCI

13.25–14.25 – Depresja mon amour reż. Rafał Mierzejewski – Polska 2010, 56 min

• goście specjalni – Rafał Mierzejewski, Piotr Latałło – USA

EMIGRA – FABUŁA

14.55–17.00 – Obce niebo reż. Dariusz Gajewski Polska/Szwecja 2015, 107 min

• goście specjalni – Zbigniew Kuczyński – Norwegia, Tadeusz Urbański – Szwecja

DOM POLONII – Krakowskie Przedmieście 64

5 listopada 2016

sobota – 11.00–21.00 Sala Kominkowa

EMIGRA – HISTORIA we współpracy z Muzeum Historii Polski

11.00–11.20 – Zbrodnia wołyńska 1943–1945 reż. Artur Witoszek, MHP, 2013, 16:20 min

• goście specjalni – Mirosław Rowicki – Lwów, Romuald Mieczkowski – Wilno

KAMERA NA WSCHÓD

11.40–12.10 – PL in UA realizacja Mirosław Rowicki – Kurier Galicyjski/Ukraina 2016, 30 min

• goście specjalni – Eugeniusz Sało, Elżbieta Lewak – młoda redakcja Kuriera Galicyjskiego/ Lwów

12.30–13.00 – Kontrabandziści produkcja Biełsat/Białoruś 2014, 30 min

• gość specjalny – Irena Waluś – Białoruś

13.25–13.40 – Zapraszamy na bal realizacja Edyta Maksymowicz Wilnoteka/Litwa 2016, 15 min

• goście specjalni – Edyta Maksymowicz, Jan Wirbel – Wilno

14.00–14.30 – Kresy zachodnie – Zapomniana (e)migracja – (fotoplastykon) realizacja i pokaz Martyna Radlowska-Obruśnik – Czechy 2016, 30 min

MY na 4 kontynentach

17.00–18.15 – Czwarta dzielnica reż. Adrian Prawica – USA 2013, 74 min

• goście specjalni – Sławomir Sobczak, Grzegorz Heromiński – USA

18.40–19.35 – Santa Rosa reż. Sławomir Grünberg – Polska/USA/Meksyk 2013, 54 min

19.45–21.00 – Niegdyś moja matka reż. Sophia Turkiewicz – Australia/Polska/Ukraina 2014, 75 min

6 listopada 2016

niedziela – 12.00–17.00 Sala Kominkowa

POKAZY FILMÓW KONKURSOWYCH FESTIWALU EMIGRA 2016

12.00–13.30 – Wykład i dyskusja z profesorem Andrzejem Wernerem o współczesnym filmie polskim

13.40–14.00 – Polak brazylijski reż. Barbara Jendrzejczyk – Brazylia/Polska 2016, 21:04 min

14.05–14.10 – Daleko od domu reż. Rafał Kaczmarek – Polska/Turcja 2016, 3 min

14.10–14.35 – Riepin reż. Sofija Skidan – Rosja 2016, 23:18 min

14.40–16.00 – My Iranian Paradise reż. Annette Mari Olsen i Katia Forbert Petersen – Dania 2008,

78 min

16.00–16.05 – Dead reż. Martina Trepczyk – Austria 2015, 3 min

16.10–17.35 – Pocztówka z Zaolzia reż. Izabela Wałaska – Czechy 2015, 85 min

ORANŻERIA MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III w WILANOWIE
– ul. Kostki Potockiego 10/16

6 listopada 2016

niedziela – 11.30–18.00

EMIGRA – HISTORIA we współpracy z Muzeum Historii Polski

11.30–12.00 – Serce Polski Rapperswil – reż. Bogdan Łoszewski – produkcja MHP 2009, 28 min

POKAZY FILMÓW KONKURSOWYCH FESTIWALU EMIGRA 2016

12.05–12.10 – Stacja Emigracyjna w Mysłowicach reż. Karol Wieniawski – Polska 2016, 4:19 min

12.10–12.35 – Zakazana miłość reż. Dominik Wieczorek i Tomasz Federowicz – Niemcy 2016, 25 min

12.40–13.40 – Wszystko jest możliwe reż. Brygida Dworok-Mich – Polska/Niemcy 2009, 60 min

13.45–13.55 – Urodziny reż. Tetiana Logoida – Polska 2016, 7 min

13.55–14.15 – Śledztwo reż. Ena Kielska – Polska 2016, 18 min

14.20–14.35 – Dawno temu na Śląsku reż. Tomasz Protokowicz – Polska 2015, 16 min

14.40–15.35 – Wygrać z przeznaczeniem reż. Marek Lechowicz – Polska 2015, 55 min

Filmy w języku angielskim:

15.45–16.05 – Heart of Hate reż. Daniel Witkowski – USA 2014, 19 min

16.10–16.20 – The Grey Room reż. Kasper Gondek – Polska/Wielka Brytania 2016, 6:22 min

16.20–16.35 – Sister and brothers reż. Martina Trepczyk – Austria 2012, 14 min

16.40–17.55 – Shoulder the lion reż. Patryk Rębisz i Erinnisse Rębisz – USA 2015, 74 min

18.00 - 18.15 - Disconnected reż. Ricardo Gonzalez & Ben Talar - Polska/Wenezuela 2015, 15 min

19.00 – uroczystość wręczenia nagród festiwalu EMIGRA 2016 (zaproszenia)