Janusz Zygmunt Kamiński

Janusz Zygmunt Kamiński (ur. 27 czerwca 1959 w Ziębicach) – operator filmowy i reżyser, dwukrotny laureat Oscara. Dzieciństwo i młodość spędził w Polsce. Absolwent Szkoły Podstawowej nr 76 we Wrocławiu przy ul. Wandy 13].Uczeń X Liceum Ogólnokształcącego im. Stefanii Sempołowskiej, (kiedyś przy al. Kasprowicza 28a) ul. Piesza 1 we Wrocławiu. W 1981 roku wyjechał do Stanów Zjednoczonych. W latach 1982–1987 uczęszczał do Columbia College w Chicago, gdzie skończył studia pierwszego stopnia. Zdobył tytuł magistra w Amerykańskim Instytucie Filmowym. Od 1993 roku współpracuje ze Stevenem Spielbergiem przy wszystkich jego produkcjach.


Jest dwukrotnym laureatem Oscara – Nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej. W 1994 roku otrzymał statuetkę za film Lista Schindlera, a w 1999 za film Szeregowiec Ryan. W 1998 uzyskał nominację do tej nagrody za zdjęcia do filmu Amistad, w 2007 za Motyl i skafander, w 2012 roku nominowany był za zdjęcia do filmu ” Czas wojny” a w 2013 roku za biograficzny film o byłym prezydencie Stanów Zjednoczonych Abrahamie Lincolnie Lincoln.
Jest także laureatem nagród Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA) i Brytyjskiego Stowarzyszenia Operatorów (obie za Listę Schindlera).
W 2000 roku wyreżyserował swój pierwszy film Lost Souls (tyt. pol. Stracone dusze).
W 2010 roku współpracował przy teledysku do piosenki Alejandro amerykańskiej piosenkarki Lady Gagi.
W latach 1995–2001 był żonaty z aktorką Holly Hunter. W 2004 roku ożenił się z reporterką ABC Rebeccą Rankin.
Filmografia
Zdjęcia
• Grim Prairie Tales (1990)
• The Terror Within II (1990)
• Deszczowy Zabójca (Rain Killer, 1990)
• Dziki Kwiat (Wildflower, 1991)
• Killer Instinct (1991)
• Miłość w rytmie Rap (Cool As Ice, 1991)
• Przygody Hucka Finna (Adventures of Huck Finn, 1993)
• Lista Schindlera (Schindler’s List, 1993)
• Skrawki życia (1995)
• Jerry Maguire (1996)
• Amistad (1997)
• Zaginiony świat: Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park, 1997)
• Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan, 1998)
• A.I. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence: AI, 2001)
• Raport mniejszości (Minority Report, 2002)
• Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me if You Can, 2002)
• Terminal (The Terminal, 2004)
• Monachium (Munich, 2005)
• Wojna światów (War of the Worlds, 2005)
• Motyl i skafander (The Diving Bell and the Butterfly, 2007)
• Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008)
• Funny People (2009)
• Skąd wiesz? (How Do You Know, 2010)
• Czas wojny (War Horse, 2011)
• Lincoln (2012)
Reżyser[edytuj]
• Stracone dusze (Lost Souls, 2000)
• Hania (2007)
Nagrody filmowe
Oscar:
• 2013: Lincoln – nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 2012: „Czas wojny”- nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 2008: Motyl i skafander – nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 1999: Szeregowiec Ryan – Oscar w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 1998: Amistad – nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 1993: Lista Schindlera – Oscar w kategorii: najlepsze zdjęcia
Inne nagrody filmowe:
• 2008: Hania – Orzeł, nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 2008: Motyl i skafander – César, nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 2007: Motyl i skafander – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sztokholmie, nagroda w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 2007: Motyl i skafander – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes, nagroda w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 2007: Motyl i skafander – Camerimage, nagroda „Złota Żaba” w kategorii: najlepsze zdjęcia
• 1998: Amistad – Nagroda Amerykańskiego Stowarzyszenia Operatorów (ASC), nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia
Źródło: Wikipedia